[Arvodesgruppen] Upphovsrättsträffar

Bella Stenberg bellastenberg at hotmail.com
Mon Mars 21 09:05:35 CET 2022


Hej!

Vad är det för budget som gäller för lokalen?
Och vad förväntas sektionerna göra under själva kvällen/arrangemanget? Vilken tid och hur länge är det tänkt?

Ha det fint!
/Bella

21 mars 2022 kl. 08:14 skrev Hasse Hedström <journalist at hassehedstrom.se>:


Hej, sektionerna!
EU:s upphovsrättsdirektiv ska snart bli svensk lag. Bestämmelserna i den nya lagen (DSM) säger att vi upphovspersoner ska få skälig ersättning när och om våra uppdragsgivare vill använda eller sälja våra texter och bilder vidare. Vår förhoppning är att den nya lagen som klubbas i juni i riksdagen ska sätta stopp för den typ av ”fulavtal” som till exempel Aller och Bonnier i dag tvingar på frilansar de anlitar.
Vi har på våra möten på zoom med er i sektionerna informerat om detta och att vi nu planerar att berätta om vad vi tror blir konsekvenserna av den nya lagen för våra medlemmar. Hur vi nu ska se till att äntligen få betalt för vidareanvändning av våra texter och bilder.
Planen är att vi under fyra veckor i vår ska anordna fyra upphovsrättsseminarier. På seminarierna kommer bland andra Olle Wilöf och representanter för Frilans Riks medverka. Men vi planerar seminarierna i samverkan med er i sektionerna, kanske har ni någon programpunkt ni vill lägga till?
Vår förhoppning är att ni i sektionerna organiserar det hela lokalt, alltså ordnar lokal samt gör reklam för arrangemanget bland medlemmar i er region. Vi i Riks fixar program och medverkande samt står för kostnader ­– även arbetskostnader för de i sektionen som arbetar praktiskt med att boka lokal osv.
Vår tanke och förhoppning är att dessa seminarier även ska kunna användas i rekryteringssyfte. Vi i Riks betalar även för enklare förtäring och alkoholfri dryck. Öl och annat får naturligtvis erbjudas, men facket betalar aldrig för alkohol.
Förslag på platser och tider:
Stockholm 11 maj
Göteborg 18 maj
Malmö 24 maj
Umeå 1 juni
Om inte veckorna/tiderna passar. Hör av er så försöker vi justera det hela.
Vänligen
Hasse Hedström
Frilans Riks
070 320 51 81
--
Arvodesgruppen mailing list
Arvodesgruppen at frilansriks.se
https://lists.frilansriks.se/mailman/listinfo/arvodesgruppen
-------------- next part --------------
En HTML-bilaga skiljdes ut...
URL: <http://list.nmugroup.com/pipermail/arvodesgruppen/attachments/20220321/d1aeac29/attachment.html>


More information about the Arvodesgruppen mailing list